Monday, October 10, 2011

Petua,..petui...


Assalamualaikum..

Aku nak share beberapa petua orang dapur..

Nasi tak masak(Jalantah)akibat cuba beras baru,atau memang baru first time masak nasi..
Bgi sesiapa yg bru blajar masak nasi, mesti ada yang slack kan...
klau nasi jadi jelantah, cara nak atasinya adalah dengan mengukus kembali nasi tersebut dengan periuk pengukus, nasi x jelantah lagi.,dan
kesimpulannya..dapat la makan nasi kukus.

Daun Jambu Hilangkan Hamis Daging Kambing
Bagimpenggemar daging kambing macam aku,dah tak kisah daging tu ada bau'perngus'atau tak,yang penting rasa misti kambing..,tapi ada sesetengah orang tak lalu makan kalau bau kambing...abih nak bau rusa kot..?ni aku kasi sedikit petua org mengada-ngada tuhh..Ambil beberapa pucuk daun jambu dan ramaskan bersama2 daging serta toskan dalam sejam. Basuh daging menggunakan air bersih seperti biasa kemudian masak.

Petua aku yang terakhir dan petua ni sebenarnya yang aku nak share pada semua tukang masak..kalau nak masakan tu tak sedap tapi orang makan penuh nikmat,pertama kena ikhlas bila masak,tak kiralah masak telur separuh masak ke atau masak air..yang penting keikhlasan dan kerana Allah.Kalau dah berjaya buat step pertama tadi baru boleh turun step kedua:

1.Kacau masakan/minuman ikut lawan jam,kena biasakan buat menda nih.
2.Baca zikir dalam hati atau lafazkan lagi bagus.
3.Elakkan menghisap rokok sewaktu masak walaupun anda perokok tegar.
3.Elakkan menyanyi atau cakap sia2 seperti mengumpat atau mengomel tak tentu pasal.

Masakan yang dibuat dengan zikir akan menyebabkan orang yang memakannya mudah mentaati Allah sebaliknya masakan yang dibuat oleh orang lalai atau TAK SOLAH menyebabkan orang yang memakannya malas beribadat(sebab kekenyangan akibat makan terlalu banyak tapi tak jumpa part yang sedap)so kalau nampak orang makan banyak masakan kita jangan ingat masakan kita sedap...jangan nak perasan ok,itu namanya masakan anda tak sedap sebab orang tu dok makan lagi dan lagi sebab nak jumpa tang mana yang sedap last-last dah kenyang...nak sedapkan hati tukang masak,katalah masakan dia sedap...ekekekek.Padahal bubuh ajinomoto setengah sudu.lemak je rasa..itu bukan sedap tapi lemak berkrim.
Dalam istilah tukang masak...kalau masakan orang tu sedap dan lazat serta penuh barkah,makan separuh pinggan je dah rasa nikmatnya dan tak sampai hati nak habiskan lauk tu sebab nak bagi/share kat orang belakang.Cuba korang teliti bila anda masak makanan,ada tak orang tu buat macam tu,kalau ada anda dah tahu jawapannya bahawa masakan anda tu sebenarnya dibarkati Allah.

Wassalam.

No comments: