Saturday, February 6, 2010

Sotong 'Ganu"sambal paprik tomyam



Assalamualaikum..
Hari ini aku lunch dengan sotong dari Terengganu dimasak sambal paprik tomyam.Semalam masak ketam lemak cili api tapi tak sempat shoot gambar..dah habis makan baru ingat nak amik gambar..maaf lah ketam sebab tak sempat amik gambo ko..
Macamana nak masak..?kalau ada sesapa nak cuba risipi ni aku shere kat sini.
Kalau untuk hidangan 3-4 orang makan cuma perlukan kira-kira 400gm sotong segar siap siang(kalau nak result yg best elok guna sotong besar) dan toskan airnya.Bahan asas untuk paprik ialah:..

Cili padi,(hiris kecil)
Bunga kantan sebiji,(Hiris kecil)
Bawang besar sebiji,(potong wadges)
Bawang putih 4 butir,(cincang halus)
Daun limau purut 2 helai,
Serai dua batang,(hiris nipis)
Cili Boh,Oyster sos,Cili sos,Tomato sos,(2:1:1:1)
Asam jawa(Pes lagi bagus)bubuh hujung sudu je..


Ok..panaskan minyak dan mula dengan tumis bawang putih,daun limau,cili padi dan serai hingga wangi.Masukkan pula cili boh dan tumis dengan api sederhana hingga naik minyak(masak).Baru masukkan oyster,cili sos,tomato sos,sedikit air dan pes asam tadi.Didihkan hingga kuah agak pekat.Bolehlah season
dengan garam dan gula..
tak payah aji lagi baik..

tapi kalau kaki aji bubuh jelah...takut tak lalu makan pulak tak letak aji..Dah siap Sos paprik kita.Nak jadikan nama dia paprik tomyam..masukkan sebungkus pes tomyam adabi dalam sos tadi reneh hingga sebati..
Sekarang bolehlah kita masukkan sotong yang dah siap tos tadi,jangan guna api besar..reneh dalam 2-3 minit dah cukup sampai masak dan sotong mula bergulung...
Sos ni sesuai juga kalau nak gantikan ngan masakan lain seperti ayam atau ikan..kalau ayam ambil isi atau potong kecil dan gureng terlebih dulu..sama macam ikan pun elok goreng dulu.Selamat mencuba ..!

2 comments:

Empayar Digital said...

hari ni aku nak pegi pasar and nak cari sotong.. macam sedap aje (sambil menggelek banyu idu).. buleh try nih..

Panglima Khalid Al-Walid said...

Masak sedap-sedap ambik barakah,...